Wie is nou het gezicht achter JT Dressuur?

 

Ik ben Jalisa Timmermans, vandaar ook de afkorting JT. Ik ben geboren op 28-03-2000 en woon momenteel in Wolfheze. Van jongs af aan ben ik altijd met paarden bezig geweest en heb ik altijd geroepen "ik ga in de paarden werken later". Toen ik 5 jaar was ben ik begonnen met rijden bij een stalling in de buurt op Shetlanders. Hier heb ik gereden tot ik ongeveer 11 jaar was. Daarna heb ik bij verschillende maneges gereden tot ik ongeveer 15 jaar oud was. Vanaf het moment dat ik iedere minuut van de les kon voorspellen, vonden mijn ouders het wel tijd dat ik beter ergens privéles kon gaan volgen en meer kon leren over de verzorging en het rijden. Al vrij snel had mijn moeder een advertentie gevonden van een kleinschalige stalling in de buurt en kon ik daar een 5 jarige haflinger leasen. Dit heb ik met veel plezier gedaan en zodoende leerde ik ook veel meer omdat ik ook zelf 2 dagen in de week kon rijden en 1 dag les had. Na 2 jaar was het helaas niet meer haalbaar voor de instructrice om het bedrijf voort te zetten door studie en andere doelen in haar leven. Ik ben toen weer opnieuw opzoek gegaan naar een leasepaard. Die heb ik uiteindelijk gevonden. Doordat ik daar weinig begeleiding kreeg ben ik er toen mee gestopt. Ik wilde namelijk dingen leren en verder komen. Toen kwam ik bij een stalling iets verder weg terecht. Hier heb ik ook weer veel nieuwe dingen mogen leren. Na een half jaar was het gewoon niet haalbaar meer qua afstand. Per toeval kwam ik toen een leasepaard tegen vlakbij huis op een kleinschalige stalling. Een leuk paard dat weer opnieuw moest worden opgebouwd. Na deze een jaar gereden te hebben en ongeveer 2-3 keer per week les te hebben gehad met dit paard, kwam er iemand die vroeg of ik haar paard wilde doorrijden. Dit heb ik toen een poos voor haar gedaan. Intussen had ik veel geleerd van beide paarden en vond ik dat het tijd was voor een grotere uitdaging. Ik ben op die stal overgestapt naar een ander lease paard. Met deze merrie heb ik ups en downs gekend. Ik heb er mijn eerste wedstrijden mee mogen rijden en heb haar meegenomen naar mijn opleiding. Maar al met al heb ik ontzettend veel van haar geleerd. Op deze stal heb ik 3 jaar lang gezeten. Daarna ben ik naar Ierland verhuisd en heb ik een hele leuke ruin geadopteerd. Wegens zijn leeftijd was het niet eerlijk om hem uiteindelijk mee naar Nederland te nemen en staat hij daarom lekker van zijn pensioen te genieten in Ierland op de weide. Terug in Nederland wilde ik natuurlijk weer oppakken waar ik gebleven was en vond ik een leuk paard waar ik momenteel nog steeds mee rij. Een heel erg leuke ruin van 180 cm hoog met de afstamming van Armani X Bernstein. Hiermee rij ik samen in de dressuursport en verder doen we ook veel werken aan de hand, grondwerk, bosritten en cavaletties. 

 

Ervaringen en keuzes

Mijn eerste keer werken in de paardenwereld was op de middelbare school tijdens de snuffelstages. Iedere stage zocht ik een andere stal om heen te gaan. Zo heb ik bij een ruitersportzaak gelopen, maneges groot en klein en pensionstallingen. Ik had gekozen voor de BBL variant van de opleiding en hierdoor hoefde ik slechts 1 dag in de week naar school en de rest van de week werkte ik op een leerbedrijf. Ik begon bij een manege. Dit was uiteindelijk niet helemaal wat ik zocht. Te massaal om echt fijn les te kunnen geven en het paste niet helemaal bij mijn visie. Daarna ben ik op een fokkerij gaan werken. Dit vond ik wel leuk, maar was ook nog steeds niet precies wat ik zocht. Uiteindelijk ben ik op de stal, waar mijn leasepaard stond terecht gekomen en hier heb ik ontzettend veel geleerd. Van zadelmak maken tot aan de hoger geschoolde paarden. Ook heb ik veel verschillende rassen mogen rijden en lessen mogen geven. Met veel plezier heb ik hier 1,5 jaar gewerkt. Toen zag ik een vacature voorbij komen voor assistent bedrijfsleider en instructeur op een stalling in Ierland, waar ik vaak tijdens de vakanties te vinden was als kind op ponykamp. Na een gesprek zat ik een paar weken later in Ierland. Ook dit heb ik met veel enthousiasme gedaan. Helaas was het echt een spring-gerichte stal en wilden ze uiteindelijk meer springlessen dan dat in eerste instantie de planning was. Toen besefte ik dat ik gewoon echt een dressuurliefhebber ben en daarin graag verder wilde. Helaas was dit overal in Ierland een beetje het geval en daarom heb ik besloten weer terug naar Nederland te verhuizen.

 

Hoe is JT Dressuur tot stand gekomen?

Eenmaal terug in Nederland merkte ik na een aantal sollicitaties bij verschillende bedrijven dat er altijd wel iets was waardoor het net niet bij mij paste. Daardoor heb ik besloten JT Dressuur op te starten. Zoals je misschien al gemerkt hebt in bovenstaand verhaal ga ik vaak van het een in het ander en was het allemaal niet wat ik wilde. Wat ik zocht en wilde bestond eigenlijk gewoon niet. Door het oprichten van JT Dressuur kan ik eindelijk doen wat en hoe ik het zelf wil. 

Wat ik graag wil is de ruiter, het paard en de combinatie samen helpen. Vaak bieden bedrijven maar 1 van de 3 opties aan. Maar juist door deze 3 te combineren kun je verder komen. Doordat ik verschillende diensten kan samenvoegen, staat het verbeteren van de 3 punten centraal. Uiteraard is het ook mogelijk om losse diensten af te nemen. Zo is er voor ieder wat wils.